PROSLAVA OB 30. LETNICI AKCIJE SEVER V BREŽICAH

Okrogla miza

Anton Gašparič

Policijsko veteransko društvo Sever Posavje je v petek, 6.12.2019, v sejni sobi MC Brežice organiziralo okroglo mizo, na kateri so neposredni udeleženci akcije Sever predstavili svoje videnje dejanj v novembru 1989. Po okrogli mizi je v dvorani MC, v sodelovanju z Občino Brežice organiziralo proslavo ob obeležitvi 30. obletnice preprečitve »mitinga resnice« v Ljubljani

Udeleženci okrogle mize

Udeleženci okrogle mize

Slavnostni govornik je bil namestnik generalne direktorice slovenske Policije, Jože Senica. Navzoče je nagovoril tudi brežiški župan Ivan Molan,ki se je zahvalil za takratno aktivnost Milice, kot pomemben mejnik na poti osamosvojitve Slovenije. Predsednik PVD Sever Posavje, Roman Kržan je v pozdravnem govoru povedal, da so se pred 30 leti posavski in drugi policisti, takrat še miličniki, ter ostali delavci takratnih organov za notranje zadeve izkazali kot odločni varuhi slovenske suverenosti.

Generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društevSever, Anton Pozvek in predsednik PVD Sever Posavje sta ob tej priložnosti izročila zlati znak Sever Občini Brežice oz. županu Molanu v zahvalo za to, da je občina novembra 1989 organom za notranje zadeve nudila logistično podporo. Zlati znak sta prejela tudi Janez Umek in Andrej Zbašnik. Srebrni znak Sever so prejeli Silvester Jeršič, Milan Sušin in ravnateljica Melita Skušek v imenu OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Dobitniki bronastega znaka Sever so postali Milan Luzar, Beno Dergan, Anton Kovač, Darko Gerjevič in Stanislav Zupančič. Podeljene so bile tudi plakete osamosvojitve, ki so jih prejeli OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova (v njenem imenu ravnateljica Ivana Baškovič), OŠ Leskovec pri Krškem in Ivan Mirt, in sicer kot priznanje za zasluge pri zaščiti demokratičnih procesov ter za aktivno sodelovanje in pomoč pripadnikom organov za notranje zadeve. Priznanja je omenjenim poleg Pozveka in Kržana podeljeval tudi Senica. Program sta povezovala Bojana Zevnik in Mitja Baškovič. Celotna prireditev pa je bila popestrena z bogatim kulturnim programom. Nastopili so: kvartet saksofonov Orkestra slovenske Policije, učenci OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova; Zala Kovačič, Maj Zupančič in Nina Zupančič, ki so pod mentorstvom Biserke Čančer v dobovskem narečju pripovedovali spomine svojih starih staršev o letu 1989 v tem kraju, Irena Hribar s prepevanjem šansonov ob spremljavi Robija Petanainpevka Nina Berger ob spremljavi Dejana Jerončiča.