• Zahvala Policijskemu veteranskemu društvu Sever Posavje

  Zahvala Policijskemu veteranskemu društvu Sever Posavje

  PVD Sever Posavje je  za organizacijo in financiranje ekskurzije 3. letnikov Gimnazije Brežice v Park vojaške zgodovine Pivka in za doprinos pri izvajanju učnega sklopa aktivno državljanstvo prejelo zahvalo Gimnazije Brežice in dijakov 3. letnikov.   


 • Organizacija ekskurzije v Park vojaške zgodovine v Pivki dne 11. in 14.10.2022

  Organizacija ekskurzije v Park vojaške zgodovine v Pivki dne 11. in 14.10.2022

  Policijsko veteransko društvo Sever Posavje  je v sklopu obeleževanj državnega praznika Dneva suverenosti sprejelo odločitev, da dijakinjam  in dijakom iz brežiških srednjih šol, katere obiskujejo dijakinje in dijaki iz celotnega Posavja, omogoči ekskurzijo v Park vojaške zgodovine v Pivki. Ekskurziji je v celoti organiziralo Policijsko veteransko društvo Sever Posavje. Posebna zahvala pa gre vodstvu Zveze policijskih veteranskih društev Sever, katero je v celoti poplačalo stroške  ekskurzij  (plačilo prevoza, plačilo vstopnine)  dne 11.10.2022 in 14.10.2022. Z opisano dejavnostjo uresničujemo cilje zapisane v društvenem statutu, saj odraščajočo generacijo, rojeno že v samostojni Sloveniji, seznanjamo z vrednotami, na katerih je temeljilo delovanje organov za notranje zadeve pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v času osamosvajanja Slovenije in med osamosvojitveno vojno za Slovenijo. S tem ohranjamo spomin na vlogo in aktivnosti organov za notranje zadeve in predvsem širitev in krepitev domoljubja odraščajoče generacije. Veseli nas tudi, da smo pedagoškim delavkam pomagali, da dijakinjam in dijakom čimbolj nazorno predstavijo obvezni vsebinski sklop v 3. letnikih srednjih šol z nazivom Aktivno državljanstvo.
   
  Roman Kržan, predsednik PVD Posavje


 • Proslava nad naseljem Planina v Podbočju, 10.7.2021

  Policijsko veteransko društvo Sever Posavje je, v soorganizaciji z Občino Krško in Krajevno skupnostjo Podbočje, dne 10.07.2021 nad naseljem Planina v Podbočju pripravilo proslavo.


 • Soorganizacija proslav 25.6.2021 in 28.6.2021.

  Soorganizacija proslav 25.6.2021 in 28.6.2021.

  PVD Sever-Posavje je soorganiziralo proslavi ob 30. obletnici vzpostavitve MKT 5 in dnevu državnosti. 


 • POHOD IN KOMEMORACIJA - VELIKE VODENICE

  POHOD IN KOMEMORACIJA - VELIKE VODENICE

  V SPOMIN IN OPOMIN

  Dne 12.06.2021 so Občina Kostanjevica na Krki, Združenje borcev za vrednoste NOB Krško, Občinska organizacija ZB NOB Kostanjevica na Krki in PVD SEVER Posavje, odbor PU Krško, organizirali pohod, pomemoracijo in tovariško srečanje na Velikih Vodenicah. 


 • 20. VETERANSKE ŠPORTNE IGRE

  20. VETERANSKE ŠPORTNE IGRE

  Slovenska Bistrica, 05.06.2021

  Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih vedteranskih društev SEVER sta dne 05.06.2021 organizirali 20. Veteranske športne igre.


 • POHOD PO POTEH HRANITELJEV OROŽJA - POMPE

  POHOD PO POTEH HRANITELJEV OROŽJA - POMPE

  Območje Sevnice

  PVD Sever Posavje, odbor Sevnica je organiziral pohod po poteh tajnih skladišč orožja na območju Sevnice. 


 • Državno prvenstvo ZPVD Sever v streljanju z zračno puško

  Državno prvenstvo ZPVD Sever v streljanju z zračno puško

  poskusno državno prvenstvo v streljanju

  Dne 29.05.2021 je PVD Sever Zasavje v sodelovanju z Zvezo policijskih veteranskih društev SEVER organiziralo psokusno državno prvenstvo ZPVD Sever v streljanju z zračno puško.


 • 17. maj - dan veteranov vojne 1991

  17. maj - dan veteranov vojne 1991

  VIDEO IN IZJAVA

   

  Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever od leta 2016 »skupaj« pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah pripravili osrednjo slovesnost v počastitev Dneva veteranov vojne 1991. Tudi letošnja je zaradi epidemioloških razmer virtualna in je na ogled na spletni povezavi https://www.youtube.com/watch?v=SajrGgA9c8M.

  Datum praznika nas vsako leto vrne v leto 1990, ko je Jugoslovanska armada začela izvrševati ukaz o premestitvi orožja slovenske Teritorialne obrambe v vojaška skladišča. To bi jo oslabilo, upognilo in izčrpalo. Takrat se je zaslišal odločen »NE«. Najprej pri pokončnih posameznikih. Nato v šestnajstih občinah, v katerih so orožje zadržali in tudi tistih, katerih orožje se je že mnogo pred zaostritvijo razmer hranilo v objektih jugoslovanske armade. Kasneje je temu sledilo organiziranje tajne varnostno obrambne organizacije, poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite.

  Prav zaradi tega odpora je osamosvojitev in nastanek Republike Slovenije zgodovina svobode – saj je svoboda, ko rečeš NE. To je bil zametek vseh preostalih hrabrih dejanj, ki so nam omogočila, da smo junija 1991 organizirano pristopili k vsesplošni obrambi takrat rojene države Slovenije.

  V tem duhu veterani slovenski javnosti v izjavi, ki sta jo podpisala Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever veterani sporočajo, da so ponosni na dosežke in razvoj naše države, a kljub temu kritični do stopnje spoštovanja, upoštevanja različnosti, kulture dialoga, ki nam ni v čast. V tem duhu slovenski javnosti sporočajo naslednje: "V demokraciji smo vsi odgovorni za družbeno blaginjo v državi, ker ima pri nas, po ustavi, ki smo jo z orožjem ubranili, oblast ljudstvo. Vlada, državni zbor in predsednik države so v službi ljudstva in ne v službi gospodarskih in političnih, tako imenovanih, elit. Družbeno odgovornost je zamenjalo patetično besedičenje o domoljubju, ki ne združuje, temveč deli na naše in vaše. Domoljubje so odgovorna družbena dejanja, ki ne postavljajo v ospredje lastnih pritlehnih koristi in koristi novih elit, ki se drenjajo okoli korita in temu rečejo politika.

  Domoljubje je zavest o pripadnosti narodu, deželi, domovini in državi ter soodgovornost za njen obstoj in razvoj. Vse ostalo je burka, farsa in tragedija slovenskega naroda in mlade države. Za to se nismo borili. Zato niso padli možje v vojni za neodvisnost in suverenost! Naša vizija se ni spremenila od časov, ko smo bili še dežela. Še vedno hočemo svobodno in pravično Slovenijo za vse in vsakogar.

  Mi, ki počasi odhajamo in smo svojo zgodovinsko dolžnost izpolnili in priborili neodvisnost in suverenost, zahtevamo odgovorno politiko za prihodnje rodove. Njihov je ta svet. Njihova je ta dežela. Njihova je ta država." 

  V ponedeljek 17.maja 2021, ob 11.00 uri,  bo skupna delegacija ZVVS in ZPVD Sever položila venec pri spominskem obeležju na Žalah v spomin na vse padle v vojni za Slovenijo ter vse umrle vojne  veterane v preteklem letu.

   Pozvek Anton

  Generalni sekretar ZPVD Sever

  M: 041 725 397