17. maj - dan veteranov vojne 1991

VIDEO IN IZJAVA

ZVVS

 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever od leta 2016 »skupaj« pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah pripravili osrednjo slovesnost v počastitev Dneva veteranov vojne 1991. Tudi letošnja je zaradi epidemioloških razmer virtualna in je na ogled na spletni povezavi https://www.youtube.com/watch?v=SajrGgA9c8M.

Datum praznika nas vsako leto vrne v leto 1990, ko je Jugoslovanska armada začela izvrševati ukaz o premestitvi orožja slovenske Teritorialne obrambe v vojaška skladišča. To bi jo oslabilo, upognilo in izčrpalo. Takrat se je zaslišal odločen »NE«. Najprej pri pokončnih posameznikih. Nato v šestnajstih občinah, v katerih so orožje zadržali in tudi tistih, katerih orožje se je že mnogo pred zaostritvijo razmer hranilo v objektih jugoslovanske armade. Kasneje je temu sledilo organiziranje tajne varnostno obrambne organizacije, poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite.

Prav zaradi tega odpora je osamosvojitev in nastanek Republike Slovenije zgodovina svobode – saj je svoboda, ko rečeš NE. To je bil zametek vseh preostalih hrabrih dejanj, ki so nam omogočila, da smo junija 1991 organizirano pristopili k vsesplošni obrambi takrat rojene države Slovenije.

V tem duhu veterani slovenski javnosti v izjavi, ki sta jo podpisala Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever veterani sporočajo, da so ponosni na dosežke in razvoj naše države, a kljub temu kritični do stopnje spoštovanja, upoštevanja različnosti, kulture dialoga, ki nam ni v čast. V tem duhu slovenski javnosti sporočajo naslednje: "V demokraciji smo vsi odgovorni za družbeno blaginjo v državi, ker ima pri nas, po ustavi, ki smo jo z orožjem ubranili, oblast ljudstvo. Vlada, državni zbor in predsednik države so v službi ljudstva in ne v službi gospodarskih in političnih, tako imenovanih, elit. Družbeno odgovornost je zamenjalo patetično besedičenje o domoljubju, ki ne združuje, temveč deli na naše in vaše. Domoljubje so odgovorna družbena dejanja, ki ne postavljajo v ospredje lastnih pritlehnih koristi in koristi novih elit, ki se drenjajo okoli korita in temu rečejo politika.

Domoljubje je zavest o pripadnosti narodu, deželi, domovini in državi ter soodgovornost za njen obstoj in razvoj. Vse ostalo je burka, farsa in tragedija slovenskega naroda in mlade države. Za to se nismo borili. Zato niso padli možje v vojni za neodvisnost in suverenost! Naša vizija se ni spremenila od časov, ko smo bili še dežela. Še vedno hočemo svobodno in pravično Slovenijo za vse in vsakogar.

Mi, ki počasi odhajamo in smo svojo zgodovinsko dolžnost izpolnili in priborili neodvisnost in suverenost, zahtevamo odgovorno politiko za prihodnje rodove. Njihov je ta svet. Njihova je ta dežela. Njihova je ta država." 

V ponedeljek 17.maja 2021, ob 11.00 uri,  bo skupna delegacija ZVVS in ZPVD Sever položila venec pri spominskem obeležju na Žalah v spomin na vse padle v vojni za Slovenijo ter vse umrle vojne  veterane v preteklem letu.

 Pozvek Anton

Generalni sekretar ZPVD Sever

M: 041 725 397

Skupna izjav ZVVS

SLOVESNOST OB DNEVU VETERANOV VOJNE 1991